L’Ateneu Popular de 9 Barris: un referent per a la gestió ciutadana.

L’Ateneu Popular de 9 Barris inaugura aquests dies la seva segona remodelació arquitectònica en els seus ja més de trenta-cinc anys d’història i ho fa en un context de crisi social i econòmica sense precedents. L’excepcionalitat que representa l’Ateneu Popular de 9 Barris s’associa per una banda a la seva concepció de l’art i la cultura com a eines de transformació social, però també a l’aplicació exitosa de la fórmula de la gestió ciutadana.

Amb l’expressió “gestió ciutadana” es coneix l’acord a partir del qual un equipament de titularitat municipal és gestionat per una plataforma d’entitats ciutadanes. A Barcelona, la fórmula desenvolupada pel Bidó de Nou Barris ha inspirat moltes plataformes veïnals que s’han plantejat la lluita per l’apropiació d’espais en desús com a equipaments de barri. El model de gestió desenvolupat a l’Ateneu s’ha estudiat i es procura replicar en la mesura del possible per part de diferents centres orientats a promoure una altre manera d’entendre i viure les relacions socials. Però no només això, les similituds de reptes i necessitats per part de les plataformes de veïns que s’han embarcat en aquest tipus d’aventures ha donat lloc a la creació d’una Plataforma de Gestió Ciutadana, que agrupa a gairebé una vintena d’entitats de tota la ciutat amb l’objectiu de compartir experiències, definir el que s’entén com a gestió ciutadana, posar en valor aquest tipus de gestió i donar-li visibilitat. L’aparició d’aquesta coordinadora recalca que més enllà de l’experiència particular de cada una de les iniciatives locals hi ha una realitat compartida. Uns reptes comuns que vinculen entitats com el Casal Font d’en Fargues a Horta, el Casal de joves de Prosperitat, Casa Orlandai a Sarrià, el Sortidor del Poble Sec, La Farinera del Clot o l’Espai Jove La Fontana a Gràcia, amb l’Ateneu Popular de 9 Barris, entre d’altres. Així, superant tant les distàncies entre barris com les particularitats de cada una de les propostes que podrien fragmentar les lluites per l’autoorganització social a nivell urbà, la Plataforma de Gestió Ciutadana, una plataforma de plataformes, ens remet a la importància del treball en xarxa a l’hora de promoure innovacions institucionals que vagin més enllà de l’àmbit micro.

Cal recordar però, que al marge de la moda recent de parlar d’innovació social o la propaganda sobre el suport públic a projectes de gestió ciutadana, entitats com l’Ateneu encarnen trajectòries coherents amb experiències precedents en el si de les classes populars. L’Ateneu Popular de 9 Barris en concret, compta amb clars referents com poden ser els ateneus de la segona república o els centres de planificació familiar dels anys setanta vinculats al moviment feminista. Quan parlem de gestió ciutadana, doncs, hem de remarcar que parlem de processos històrics. No són iniciatives que sorgeixen com bolets al no res, sinó que es recolzen en una memòria col·lectiva de lluita per l’emancipació sociocomunitària.

(si vols llegir la resta de l’article publicat a La Trama Urbana)

Aquesta entrada ha esta publicada en creativitat social, innovació social. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari